Project 

Chelsea Construction

Lansdowne Walk, Holland Park

Having secured consent to enable the extension of the neighbouring dwelling, we were instructed to submit an application for refurbishment works to this large family dwelling on Lansdowne Walk.

The property is located in the Ladbroke Conservation Area and is identified as making a positive contribution to the character and appearance of the Conservation Area. 

The proposals included the demolition of an existing 1960s side extension and its replacement with a traditional extension more akin to the original villa. The planned works also included new fenestration to the front and rear, a basement extension, and a lower ground floor extension to the rear of the property.

The planning application met with tough opposition from local residents, due to the proposed treatment of the rear terraced areas and the extent of the demolition. In response to the representations made to the council during the consultation period, it was decided that the application should be withdrawn to allow for detailed discussions with local residents. Following a detailed consultation programme, there were no objections to the revised scheme and the application was approved under delegated powers. We were subsequently instructed to discharge the pre-commencement conditions to enable the works to take place.

Summary of achievements

  • Provision of pre-application advice
  • Consultation with neighbours
  • Review of co-consultants’ documents prior to submission
  • Preparation of a Planning and Heritage Statement
  • Coordination of the planning application submission
  • Application monitoring
  • Provision of strategic advice throughout the process
  • Ongoing liaison with the planning authority